| |

Skyggen af en hverdag. Bøger om livet med demens

I Danmark lever godt 96.000 mennesker på 65 år eller derover med en demenssygdom. Tallet forventes at stige til mere end 134.000 i 2035 som følge af en stigende ældrebefolkning. (Læs i øvrigt mere om det i blogindlægget “Det grå guld – vi bliver ældre og ældre” her.) Hertil hører desuden de mange pårørende, som har en demenssygdom tæt inde på livet. (Oplysningerne er hentet fra Nationalt Videnscenter for Demens).

Som led i vores retrodigitaliseringsprojekt har vi her på forlaget Saga Danmark udgivet en række bøger om demens, som er den fjerde hyppigste dødsårsag i Danmark, men som de fleste af os ved forsvindende lidt om.

Hvordan kan vi forstå mennesker med demens?

Hvorfor reagerer mennesker med demens, som de gør?

Hvordan bliver vi de bedste omsorgsgivere for mennesker med demens?

Det er blot nogle af de spørgsmål, man kan få svar på i vores digitale bøger om emnet, som kan ses nedenfor.


Christine E. Swane har i knap 40 år beskæftiget sig med forskning og formidling inden for gerontologien – læren om aldring, alderdom og ældre mennesker – og er en anerkendt ekspert inden for området og bidrager jævnligt til den offentlige debat.

Vi har digitaliseret følgende af hendes bøger – sidstnævnte har hun udgivet i samarbejde med læge og aldringsforsker Henning Kirk:


Skyggen af en hverdag. Mennesket og lidelsen ved demens (e-bog)

Hvordan er livet med demens – og hvordan fremelsker man hverdagens gode stunder?

På baggrund af et stort forskningsarbejde beskriver forfatteren i et lettilgængeligt sprog, og med udgangspunkt i hverdagen, livet med demens. Ved at tage udgangspunkt i konkrete eksempler og situationer, som er typiske for livet med demens, skaber bogen en dybere forståelse for sygdommen og det liv, den fører med sig, hvilket især kan være meget værdifuldt i de tidlige stadier i forløbet. Bogen udkom første gang i 1998.


Hverdagen med demens. Billeddannelser og hverdagserfaringer i kulturgerontologisk perspektiv (e-bog)

Demens er ikke ensbetydende med et totalt menneskeligt forfald, og der er derfor behov for et humanistisk syn på lidelsen.

”Hverdagen med demens” er Christine E. Swanes ph.d.-afhandling fra 1996. Afhandlingen, som blev udarbejdet i 1992-95, gør op med tidens stereotype og negative blik på demenslidelsen. Den indeholder en række interviews med mennesker med demens, pårørende og en lang række sundhedsprofessionelle samt analyser og metodiske overvejelser, bl.a. om hverdagslivsfilosofi og humanistisk gerontologi.


Demens i familien (e- og lydbog)

Der er mange ting, man må tage stilling til, hvis ens familie bliver ramt af demens.

I “Demens i familien”, som udkom første gang i 1994, giver Henning Kirk og Christine E. Swane et indblik i sygdommen – fra de første symptomer og undersøgelser til tips til, hvordan man kan hjælpe både den syge og de nærmeste pårørende.

De kommer også omkring de samfundsmæssige udfordringer ved en sygdom som demens og berører nogle af de mange etiske spørgsmål, der knytter sig til den.


Steen Kabel er journalist og demensfaglig ekspert. Han har arbejdet på demensområdet i mere end 25 år og har i den sammenhæng været tæt på mange yngre og tidligt diagnosticerede mennesker med demens og deres familier.

Vi har digitaliseret følgende af hans bøger – sidstnævnte er udgivet i samarbejde med Ulla Thomsen, som har en mangeårig baggrund som sygeplejerske på demensområdet:


I demensens skygge. Unge fortæller om livet med en dement forælder
(e-bog)

I “I demensens skygge” fra 2003 fortæller otte unge om, hvordan det er at leve livet med en far eller mor, der har demens. Hvad det er for tanker, der går gennem hovedet, når du får at vide, at din far eller mor skal dø af sygdommen? Hvad der sker den dag, hvor din forælder ikke længere kan genkende dig og huske dit navn. Og hvordan forklarer du dine venner, hvordan du har det? Det er nogle af de tanker, følelser og oplevelser, som de unge sætter ord på i bogen.


Mennesket bag demensen. Et personligt portræt af otte tidligt diagnosticerede demente (e- og lydbog)

Hvordan er det at blive ramt af demens i en ung alder, og hvordan forandrer en demensdiagnose dit liv?

I otte personlige portrætter beretter en række danskere om, hvad demens har betydet for dem. De fortæller om den forvirring, frustration, sorg og det savn, der ofte følger med en demenssygdom. Men de fortæller også om en ny dimension af livet, der kan opstå, når man er nødt til at forholde sig til et liv med dødelig sygdom. Bogen udkom første gang i 2001.


Demens forandrer livet. En håndbog til yngre familier, der skal leve livet med en demenssygdom (e-bog)

Hvordan føles det som ung familie at have demens tæt inde på livet? Hvordan skaber man sig en ny hverdag, når én i familien har fået en demensdiagnose? Disse spørgsmål besvares åbent, ærligt og velvilligt af yngre demensramte og deres børn, ægtefæller og andre nærtstående pårørende.

“Demens forandrer livet” fra 2015 er ikke en udgivelse, der indeholder fageksperters viden. Derimod rummer den personlige oplevelser og erfaringer, som yngre familier selv har gjort sig efter et familiemedlem har fået en demensdiagnose. Det er blevet til en helt unik håndbog formidlet af dem, der bedst ved, hvordan det er at leve med en demenssygdom tæt inde på livet.


Senest har vi på forlaget Saga Danmark udgivet lydbogen ”Omsorg for mennesker med demens”, der er udkommet på Akademisk Forlag, som er en del af Lindhardt og Ringhof Uddannelse.

Bogen fra 2022 er blevet til i et samarbejde mellem sygeplejerske og psykolog Mette Wraagaard Ingstrup, ergoterapeut Lone Bredal, psykolog Ninna Jydebjerg Anderson-Ingstrup og musikterapeut Jens Anderson-Ingstrup.


Omsorg for mennesker med demens (lydbog)

Denne bog er til dig, der i hverdagen drager omsorg for mennesker med demens og støtter dem i at få et godt og meningsfuldt liv – hele livet.

”Omsorg for mennesker med demens” er oplagt som lærebog til studerende på uddannelserne til social- og sundhedshjælper og -assistent, ergo- og fysioterapeut, sygeplejerske eller pædagog, og som inspiration til alle fagprofessionelle, der arbejder med mennesker med demens.


Du kan finde alle de omtalte titler hos din foretrukne onlineforhandler, digitale bibliotek eller abonnementstjeneste for download eller streaming af indhold.

Lignende indlæg